Jag ställer upp i kommunalvalet för att jag vill att man i Raseborg börjar förebygga barn och ungas psykiska hälsoproblem samt problem i skolor, såsom oro och koncentrationssvårigheter på ett helt nytt och forskningsbaserat sätt: genom att inkludera motion i varje skoldag. I praktiken föreslår jag en modell där barn och ungdomar i Raseborg har en timme rask, lekfull och gemenskapsfrämjande motion varje skoldag.
På denna sida berättar jag varför motion bör inkluderas i varje skoldag, vilken typ av motion det bör handla om, hur idén kan genomföras i praktiken och vilken oro förslaget kan väcka och hur jag ställer mig till dem. Längst nedan hittar du också mera information om vem jag är som kandidat.
Barn och ungdomar drabbas alltmer av psykisk ohälsa och samtidigt är koncentrations- och beteendeutmaningar ett växande problem i skolorna. Det är inte realistiskt att lösa dem enbart genom att öka tillgången till mentalvårdstjänster eller antalet vuxna i klassrummet. Dessa åtgärder förhindrar inte på ett effektivt sätt uppkomsten av psykisk ohälsa eller beteende- och koncentrationsutmaningar, utan de är snarare åtgärder som hjälper när problemen redan har uppstått. Samtidigt visar forskning att man kan förebygga och behandla depression och ångest genom motion. Dessutom har motion visat sig förbättra koncentrationsförmågan och studieprestationer. Vi vet alltså att det finns förebyggande och behandlande medel mot psykisk ohälsa och skolornas beteende- och koncentrationsproblem, men av någon anledning lägger vi resurser på att uppmuntra till fysisk aktivitet istället för att helt enkelt göra rörelse till en del av varje skoldag.
Det bör införas en timme motion i varje skoldag eftersom
I ljuset av forskningsresultat och allmänna rekommendationer om motion:
Rask (pulshöjande)
Gemenskapsfrämjande (att känna sig accepterad i en grupp är viktigt för mental hälsa)
Mångsidig
Lekfull, det vill säga rolig
Budskapet för barnen bör vara att man mår psykiskt bättre och har lättare att lära sig om man rör på sig varje dag (det vill säga inget värderande, tävlande, kontrollerande av resultat eller prat om fysisk hälsa).
För att hitta den mest effektiva modellen bör vi lyssna på de professionella som känner skolans vardag och verklighet bäst. Men för att inte bara stå med armarna i kors, är nedan några preliminära tankar att sätta i gång med:
Vem drar gymnastiklektionerna?
I första hand kan vi använda nuvarande lärare så länge de är villiga att hålla lektionerna. Dessutom kan vi anställa fler gymnastiklärare vid behov.
Vem planerar lektionernas innehåll?
En idé är att en grupp gymnastiklärare planerar lätt genomförbart och åldersanpassat innehåll för olika väder- och miljöförhållanden och att dessa gymnastiklärare (eller alternativt engagerade idrottsledare) kommer och håller en timme tillsammans med läraren varannan månad. På det här sättet skulle lärarna få idéer till lektionerna utan att det skulle innebära en stor arbetsbörda för dem. Samtidigt kan man säkerställa att eleverna i olika delar av staden får varierande och rolig motion, oavsett hur engagerad deras egna lärare är i ämnet.
Var hålls lektionerna?
Det beror på skolans storlek och läge. Eftersom skolornas idrottssalar, särskilt på större skolor, ofta är bokade nästan hela dagen för gymnastiklektioner enligt läroplanen, bör idrottslektionerna hållas utomhus. Det här kan ske till exempel på skolans gård, idrottsplatser eller i skogen.
Kostar för mycket.
Förr eller senare betalar vi oavsett för ungas psykiska ohälsa och inlärningsutmaningar. Kostnader uppstår till exempel på grund av det ökande behovet av mentalvårdstjänster, invalidpension som orsakats av psykisk ohälsa, annat stöd som ges i skolan samt sämre prestationer och utbildningsnivå. Vi bör därför hellre nu betala för förebyggande åtgärder än korrigerande åtgärder senare.
Jag vet inte. Om man måste välja mellan att barnet har konkreta skolböcker i stället för digitala böcker eller en timme motion om dagen, så skulle jag välja skolböckerna.
Jag också. Syftet är inte att ta pengar från annan verksamhet som stöder barn och ungas psykiska hälsa och lärande.
Om det fanns extra resurser skulle ja hellre satsa på att öka läskunnighet, som enligt forskning har försämrats.
Enligt forskning borde motion förbättra barnens psykiska välbefinnande, koncentration och lärande, så jag skulle anse det troligt att inkludering av motion till varje skoldag skulle leda till förbättrade resultat både i läsandet och i andra ämnen på samma gång.
Inte alla psykiska hälsoproblem eller koncentrations- och beteendeutmaningar i skolor beror på brist på motion.
Nej, så är det. Lyckligtvis är forskningsresultaten om motionens fördelar inte beroende av orsaken bakom psykisk ohälsa eller koncentrations- och beteendeutmaningar, utan resultaten gäller oavsett orsaken till symptomen.
Motion är inte något mirakelmedel som löser alla problem.
Det är det inte, och jag vill betona att jag inte påstår det heller. Enligt forskningen skulle motion dock vara ett mycket effektivt sätt att förbättra barn och ungdomars välbefinnande och lärande, och därför bör det införas vid sidan om andra metoder. Det är också viktigt att notera att de nuvarande metoderna som redan används inte heller är mirakelmedel: terapi hjälper till exempel inte alla deprimerade, utan i genomsnitt varannan. Det har visat sig att motion är lika effektivt eller till och med något mer effektivt än terapi vid behandling av depression. När det gäller beteende- och koncentrationsutmaningar i skolan, så lugnar det klassen till en viss del om gruppstorleken minskas och antal vuxna ökas, men det påverkar inte så mycket en enskilda elevens oro eller koncentrationssvårigheter.
Detta är som att säga till barn att det är ditt eget fel att du mår dåligt, eftersom du inte rör på dig tillräckligt.
Det är det inte. Psykisk ohälsa eller koncentrations- och beteendeutmaningar är aldrig någons eget fel och det är viktigt att betona. Budskapet till barn och unga bör vara något i stil med: "Låt oss gå ut och röra på oss, så orkar ni sedan bättre koncentrera er på lektionerna på de saker som känns svåra eller tråkiga." och "När det känns jobbigt kan det ibland hjälpa att gå ut och röra på sig."
De pengar är då borta från något annat.
Sant, det kommer troligen åtminstone i början att tas från något annat. Vi har till exempel investerat stora summor i idrottsanläggningar de senaste åren och ytterligare investeringar är planerade – skulle det vara möjligt att flytta en del av dessa investeringar och istället satsa på själva rörelsen den här gången, snarare än på nya anläggningar? Jag är övertygad om att en timme motion varje skoldag skulle öka Raseborgs dragkraft och locka till exempel barnfamiljer från huvudstadsregionen. Detta skulle ge mer livskraft och fler skattebetalare till kommunen. Dessutom är det möjligt att barnens välmående och koncentrationsförmåga skulle förbättras så att behovet av psykisk hälsovård och extra personal i skolorna minskar på längre sikt.
Det går inte i praktiken, för att…
I planeringen av det praktiska genomförandet kommer det säkert att dyka upp många utmaningar, som alltid när man gör något nytt. Vi har dock ett oerhört bra skäl att hitta lösningar, och jag tror att genom att utnyttja skolornas expertis kommer vi säkert att hitta lösningar på de praktiska problemen.
Men är inte pengarna slut i välfärdsområdena och alla tjänster hotar att försvinna? Hur skulle en sådan idé kunna gå igenom?
Lyckligtvis är det kommunen som beslutar om skolornas undervisning. Vi kan genomföra detta helt själva, oavsett vad som händer med välfärdstjänsterna.
Inte alla barn gillar motion.
Det är sant att inte alla barn gillar motion. Det förändrar dock inte den fakta att motion rekommenderas av hälsoskäl för 7–12-åringar minst 1 ½–2 timmar om dagen och för 13–18-åringar minst 1–1 ½ timme om dagen. De extra gymnastiktimmar jag föreslår har inga specifika innehållsmässiga mål eller tidspress, så vi kan fritt använda existerande kunskap om vilken typ av motion som skulle vara bra för mental hälsa. Målet är att få barn att röra på sig med lekfullt, mångsidigt, pulshöjande och gemenskapsfrämjande innehåll. Jag skulle tänka att den här typen av innehåll skulle kunna vara tilltalande även för många barn som inte idag bryr sig så mycket om motion.
Det är föräldrarnas ansvar att få barnen att röra på sig, inte samhällets
Vi har kollektivt byggt ett samhälle där nästan all rörelse praktiskt taget har försvunnit: vi använder motoriserade transportmedel för att förflytta oss från en plats till annan, maskiner sköter många fysiska sysslor och vi har skapat skärmar som erbjuder så beroendeframkallande innehåll dygnet runt där även vuxna har svårt att koppla bort. Barn och unga kan inte påverka sin omgivning, men vi vuxna kan skapa strukturer i världen som återinför rörelse i barnens liv. Motion i skolan är det enda sättet att få motion som en del av alla barns och ungdomars liv. I annat fall styrs motion av föräldrarnas ekonomiska, psykiska och tidsmässiga resurser. Dessutom bildas motionsvanor - även föräldrarnas motionsvanor - till stor del under barndomen. Om vi vill att alla barn ska röra sig enligt de nationella rekommendationerna, skulle det första och mest rimliga steget vara att införa en motionsrutin i allas vardag genom skola.
Kort svar: ja och nej.
Långt svar: Nedan finns en lista över andra mål och värderingar som ger dig en bättre förståelse för vem jag är som kandidat. En timme motion varje skoldag är dock mitt huvudtema eftersom vi behöver nya, forskningsbaserade metoder för att stödja och förbättra barn och ungdomars välbefinnande och lärande. Vi har redan kunskapen, nu behöver den bara verkställas i praktiken.
Genom att rösta på mig kan du berätta att du också vill att barn och ungdomar i Raseborg ska få sitt välbefinnande och lärande stött genom att inkludera motion i varje skoldag.
Jenna Björklund #78
Andra mål och värderingar:
Copyright © Jenna Björklund